Søfartsområdets vigtigste områder indebærer sikkerhed til søs, vækst i de maritime erhverv og forsyning. Søfartsområdet reguleres fra Danmark, da det ikke er et hjemtaget område og varetages af Søfartsstyrelsen i Danmark. Gennem et tæt samarbejde mellem Søfartsstyrelsen og Departementet for Boliger og Infrastruktur sikres det, at grønlandske interesser bliver tilgodeset, herunder at der tages hensyn til Grønland i forbindelse med søfartslovgivningen. Søfartslovgivning implementeres i Grønland gennem kongelige anordninger og bekendtgørelser udstedt i kraft heraf.
Nautisk udvalg
Nautisk Udvalg er et rådgivende organ, der inkluderer myndigheder, repræsentanter fra erhvervslivet og arbejdsmarkedet. Udvalgets primære opgave er at bidrage med rådgivning i forhold til lovgivning under udarbejdelse med henblik på at tage højde for særlige grønlandske forhold. Nautisk Udvalg fungerer hovedsageligt som et skriftligt forum. Når Departementet for Boliger og Infrastruktur modtager udkast til lovmæssige tiltag fra Søfartsstyrelsen med henblik på afgivelse af høringssvar, sender Departementet disse udkast videre til Nautisk Udvalgs medlemmer. Såfremt medlemmerne har bemærkninger til høringsmaterialet, sendes dette til Departementet, som sørger for at formidle svaret videre til Søfartsstyrelsen. Al kommunikation med Nautisk udvalg og dets medlemmer administreres gennem Departementet, der fungerer som udvalgets sekretariat og formandskab.
Maritime dialogmøder
Det Maritime Dialogmøde afholdes af Politiet, Arktisk Kommando, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Søfartsstyrelsen og Geodatastyrelsen. Departement for Boliger og Infrastruktur har en faciliterende rolle, og bidrager med forslag til emner og temaer. Formålet er at fremme dialog mellem borgerne og myndighederne, der kan medvirke til at skabe forbedrede forhold og øget sikkerhed for søfarten i landet.
Royal Arctic Lines enekoncession
Grønlands Selvstyre har tildelt Royal Arctic Line enekoncession til al søtransport af gods til og fra Grønland, samt mellem de grønlandske byer og bygder. Med koncessionen følger en række forpligtelser om anløbsfrekvens, kapacitet og forsyningssikkerhed for alle byer på både Vest- og Østkysten. Rederiet udgør derfor en livsnerve for det grønlandske samfund, idet det garanterer forsyninger til hele landet. Naalakkersuisut skal i den forbindelse godkende sejlplaner og fragtrater.